Dah lama saya tak minum air kombucha. Saya simpan semua gambar di sini sebagai kenangan dan rujukan.
Saya mula menapai campuran air teh untuk di buat Ibu Kombucha pada tahun 2021. Melalui proses ini akan terhasilnya Scoby (symbiotic culture of bacteria & yeast).
Setelah siap menghasilkan Ibu Kombucha. Saya bancuh air teh baru dan tapai air teh selama beberapa hari menggunakan scoby dan sedikit campuran air dari ibu kombucha.
Setiap hari saya amalkan minum air teh kombucha . Sehinggalah sibuk dengan urusan lain. Dari hari ke hari, bila dah lama tak pedulikan Ibu Kombucha tu air pun kering dalam balang dan scoby pun dah tak nampak.
Jadinya, pada 1.8.24, saya aktif semula bancuh air kombucha dengan menggunakan ibu kombucha yang sahabat saya bagi. Pada masa yang sama, saya mula buat Ibu Kombucha kembali.
Air kombucha ini mengandungi probiotic yang sangat bagus untuk perut, ia membantu untuk saraf, jantung, migrain serta dapat urus imbangan kolesterol. Terlalu banyak kelebihan lain selain yang maklong nyatakan tadi.
Di pasaranpun ada jual air kombucha ni jika ibu ayah nak beli. Di shopee dan tiktok pun ada jual scoby ni. Rasa air kombucha ini seakan air gas dan masam. Memang sedap minum sejuk sejuk.
Saya belajar kelas menapai dari Cikgu Iskandar Ab Rashid. Selain dari kombucha. Cikgu Iskandar ajar cuka, sauerkraut, minyak kelapa dara, kimchi, yogurt serta tempe.
No comments:
Post a Comment