Paklong hangpa nak makan laksalah pulak. Dekat rumah ni. Laksa memang maklong akan buat sendiri. Setengah kilo tepung maklong buat kali ni.
Biasanya kalau hari raya. Sehari mau 5 kilo, maklong kena buat jika beraya di Sik lah. Bolehlah, tekoh nak makan sendiri.
RESEPI LAKSA BERAS HOMEMADE
----------------------------------
Bahan-bahan:
---------------------
✓250 gram tepung beras
✓100 gram tepung gandum
✓80 gram tepung ubi (boleh tambah jika nak kenyal)
✓330 gram air panas (boleh tambah lagi)
Cara-cara:
----------------
1. Campurkan semua bahan di atas, kecuali air panas.
2. Air panas tu tuang sikit-sikit. Gaul dengan sudip kayu. Bagi semua tepung sebati.
3. Bila dah mula suam tepung tu, barulah gaul dengan tangan. Sambil tu, tambah air panas bahagian yang tak kena air. Gaul semula dengan sudip kayu.
4. Akhir sekali. Bila adunan suam, gaul dengan tangan sambil kepalkan adunan ni. Bila rasa di tangan, adunan lembut. Baru uli bagi jadi doh besar.
5. Kemudian dari doh besar. Bahagikan kepada doh kecil. Tutuplah agar tak kering. Masa ni doh akan lebih lembut lagi jika ditutup.
6. Step seterusnya, panaskan air dalam periuk. Campur satu sudu minyak masak. Bila dah menggelegak. Perlahankan api.
7. Kemudian, masukkan doh dalam acuan maruku. Putar acuan tu. Nanti akan keluarkan doh laksa tu. Bukan keluar raksaksa tau. Keluar laksa. 😅
Tips: untuk elakkan laksa patah. Masukkan acuan bahagian bawah, dalam air panas tu. Baru putar macam biasa.
8. Ambil garpu, perlahan kita rungkaikan laksa dalam periuk tu. Sebab tak nak dia bercantum sama sendiri.
9. Nak tahu, laksa dah masak ka tak. Laksa ni akan timbul di atas. Jadi kita boleh ceduk laksa dan letak dalam penapis.
10. Terus bawa laksa tadi dekat singki, buka air perlahan. Basuh laksa tadi untuk proses pemejalan.
Tips:
1) Tepung beras guna cap gajah 5 supaya lebih kenyal. Kalau tak dak, pakai cap teratai. Kalau tak dak juga. Pakai pi la, cap apapun menjadi juga.
2) Kalau terlebih air. Tambah tepung beras dua sudu.
3) Kemudian, kalau air dalam periuk makin sikit. Kena tambah air panas juga tau. Biarkan mendidih semula.
Selamat mencuba!
Mudahan bermanfaat untuk semua. In Syaa Allah.
Resepi ni di kongsi semula dari perkongsian saya pada 9.12.2018 & 9.12.2024
Jemput makan!
Lihat video cara tuang air panas. Kepal doh untuk rasa doh dah lembut atau tak. Jika belum, tambah air sikit demi sedikit. Doh mestilah lembut.
Uli sampai jadi doh besar.
Bahagikan untuk di masukkan dalam acuan.
Tutup agar doh tak kering. Masa ni, doh akan bertambah lembut lagi.
Masukkan dalam acuan.
Putar doh dalam periuk. Api perlahan.
Bila dah timbul. Bermakna, dah masak. Terus keluarkan dan tapis.
Basuh bawah air.
No comments:
Post a Comment