Wednesday, 24 July 2024

KAEDAH MENCUCUR IKAN

Assalamualaikum wbt. 

Alhamdulillah, mudahan segala kerja baik kita. Tak kiralah sekecil-kecil kebaikan yang kita lakukan akan di terima oleh Allah swt. 

Saya nak tanya ni. Siapa kat sini yang cuci ikan guna kaedah mencucur ikan? 

Cucur tu apa? Cucuq kodok..cucuq bawang..cucuq durian yang kita duk makan tu ka? 

Bukan cucuq tu la. Cucur hat kita nak belajaq hari ni bermakna mencuci ikan di bawah air yang lalu. 

Saya belajaq kaedah ni dari sedara saya yang belajar di Pondok Pasir Tumbuh pada mulanya. Kemudian bila saya mengaji di Pondok Sik. Dapatlah belajaq dari Almarhum Tuan Guru Haji Salleh sendiri. Kitab fekah. 

Baik;

1)Mula tu kena bersihkan ikan. Buang hitam-hitam darah di celah tulang yang ada. 

2)Lepas tu hampa biasa buang hanyir ikan dengan garam kan? Lepas settle semua tu. Bolehlah mula cucur ikan.

2.1. Buka air paip. Mulut ikan tu letak bawah air yang lalu. 

2.2. Baca Bismillah sampai habis. 

2.3. Selawat. 

2.4. Mulalah cucur ikan. Cucur bagi kena keseluruhan badan ikan. Letak di bawah air lalu. 

Penerangan detail saya dah letak di setiap gambar. Hampa klik saja dan baca.

Ada yang tanya. Kalau 100 kg ikan kena buat jugak ka? Buat pi lah. Dah alang-alang hampa nak basuh ikan bersih. Sekali harung cucur ikan. 

Barulah apa yg kita makan ni bersih. Jadi darah daging. Anak dengaq kata. Suamipun sayang. Hihi..

Sayapun tak pandai sangat. Kalau saya ada silap. Bolehlah perbetulkan. Sama-sama kita belajaq na. 

(repost semula posting saya di fb pada 24 Julai 2017)

 

Buang darah ikan sebersihnya. Di celah tulangpun kena buang darah ikan. 

Cuba tengok bersih tak ikan ni? 

Buka air. Buka mulut ikan. Mulalah cucur di bawah air.
Satgi ada yang kata. Kalau kami buang kepala ikan. Manalah nak ada mulut ikan. 
Sebenarnya, step dia sama. Kena bagi ikan tu berdiri. Cucur di bawah air. Tak kiralah kepala ikan dah di buang ataupun tak. 

Bagi kena semua air tu. Keseluruhan badan. 











No comments:

Post a Comment