Thursday, 25 July 2024

RESEPI ROTI BENGGALI PALING MUDAH

RESEPI ROTI BENGGALI PALING MUDAH, GEBU DAN LEMBUT. 

Ini resepi roti benggali yang di tunggu. Kebetulan hari ni ada order. Bolehlah saya ambil gambar step by step. 

Roti benggali ni cicah dengan gulai atau kuah durian memang tak toleh lah kiri kanan. Hihi..

Lihat di setiap gambar untuk lihat bahan dan caranya. 

Yang mana dah buat, tunjuk gambar dekat komen tau. 

Mudahan bermanfaat. Share dan kongsilah untuk semua yang lain. 

Bahan:
Tepung Gandum- 1000 gram
Gula- 100 gram
Garam- 15 gram
Superbake- 10 gram 
Yis- 12 gram
Marjerin- 100 gram
Ais kiub- 200 gram
Air- 400 gram

Nota: 
1) Masukkan semua bahan dalam bowl. 
2) Tepung gandum boleh guna cap apapun tak pa. 
3) Boleh tukar ke tepung high protein.
4) Gula biasa yang duk bancuq ayaq.
5) 1 kg tepung boleh dapat 5 biji roti. Dalam gambar tu maklong buat 3 kilo. Jadi 15 biji roti. 
6) Superbake boleh gantikan dengan bread improver. Kalau ada yang nak beli Superbake boleh beli di shopee. https://shopee.com.my/product/44971815/976525702?smtt=0.55079711-1630828549.9

Cara: 
1) Masukkan semua bahan dalam bowl.
2) Mix bagi sebati dulu guna speed perlahan. Baru tukar ke speed medium atau pertengahan. 
3) Mix selama 15 minit sahaja.

Ini adunan semasa 15 minit sahaja. Doh mesti licin dan berkilat macam tu.

Loyang 8x4x4 atau boleh guna 7x4x4 . 
Boleh spray dengan spray loyang atau sapu shortening pun boleh. Agar roti mudah dikeluarkan dari loyang lepas bakar.

Timbang 180 gram setiap satu. Bulat bagi licin. 

Masa tempoh nak bulat tu, tangan dan tempat canai kenalah sapu dengan minyak. Supaya doh tak melekat dan mudah bulat. 

Cara nak bulatkan doh boleh lihat dalam live saya sebelum. Klik link di bawah tau.

Perap selama 1 jam.

Perap sehingga doh 3/4 sebelum sampai paras loyang.

Panaskan oven. 
Kemudian bakar guna suhu tinggi.
Maklong guna suhu 180'c selama 30 minit dulu. Kemudian buka pintu oven. Pusingkan tray. 

Sambung bakar lagi 15 minit atau sehingga masak. Nak tahu masak atau tak roti tu, akan renggang dari loyang.

Terus keluarkan dari redai dan baringkan sebentar.

Roti yang sudah masak. Sejukkan baru di packing. Harga jual RM2.50 sebiji atau bolehlah ikut harga tempat masing-masing.

Nak buat roti benggali ni ada tips lain supaya roti tak patah pinggang lepas keluar dari oven. Saya ada kongsikan sebelum ni. 

Boleh klik link di bawah:
https://www.facebook.com/share/p/pTDmNobkVxrAt8RA/?mibextid=oFDknk

SELAMAT MENCUBA! 


(Repost semula perkongsian saya di fb pada 26.5.2018) 





 















No comments:

Post a Comment