Lepas masak tadi ni. Terus saya duduk nak perisi petai untuk buat frozen.
Biras bagi petai beberapa hari lepas. Kemudian, hari yang sama. Ada orang lain bagi petai lagi.
Kelmarin dulu saya dah buat sambal tumis petai campur udang.
Yang lebih ni nak buat frozen. Saya letak bekas kecik macam ni untuk sekali masak. Caranya; tidak perlu basuh lepas perisi petai tu. Terus letak dalam bekas dan letak dalam freezer.
Ada yang saya nak hiris sekali kulit, rebus sekejab, buang air dan frozenkan.
Tahun lepas saya pernah buat. Tahan lama sangat. Sampaikan suami saya pun hairan. Musim petai dah habis, mana bini dia cari petai. 😅
Dia tak tau, bini dia standby buat frozen masa musim tengah duk ada lagi.
Mudah buat macam ni. Letak dalam bekas kecil untuk sekali masak. Kalau bekas kecil ni untuk kami 3 beranak makan.
No comments:
Post a Comment