Thursday, 22 June 2017

AL-QURAN ONLINE



Hari tu ada yang tanyakan. Saya install yang mana satu Al-Quran online ni.

Ni saya printscreen dari hp saya. Hampa tengok kat atas screen tu. Saya guna yang ni. 

Pakat install lah na. Boleh mengaji. 
.

#KeluargaIbuJannah
#KeluargaAlHafiz

Friday, 28 April 2017

CORETAN IBU KHAULAH PART3

Alhamdulillah, Allah permudahkan.

Jam 4.09 pagi bersalin dan dapat balik ke rumahpun hari yang sama.

Ibu dan anak sihat. Khaulah pun tak kena demam kuning masa tu.

Ada Nurse dan Doktor yang saya sempat mengusik. Mudah bersalin ni. Boleh beranak lagi.

Pheww..tak tau nak kata apa..hihi..

Bak kata kawan-kawan..

"Kak Jannah tak pa lah. Anak ramaipun menjadi. Hafal Quran".

Hampa tak tau..nak bagi menjadi tu kena ikhtiaq lebih.

Kalau tak bertukaq jadi king kong..jadi hag ogan..hihi..

Lawak saja na..

Sebenarnya, didiklah anak dengan Al-Quran. Supaya nakal diaorang masih lagi bertempat.

Jangan berputus asa dalam berdoa kerna doa Ibu Ayah akan di makbulkan Allah.

Ok..tamattt..dah boleh lena..yeaayy..

Esok, In Syaa Allah..pada Subuh hari. Khaulah akan di perdengarkan dengan Surah Al Insyirah 40 kali sebagai didikan pertama untuknya.

Minta maaf salah dan silap jika penulisan saya ada menguris di hati kalian. Tahun depan saya tulis lagi na. Hihi..
.

#KeluargaIbuJannah
#KeluargaAlHafiz

CORETAN IBU KHAULAH PART 2

Apabila saya mula rasa saatnya untuk bersalin.

Saya panggil suami yang berada di sebelah. Part ni sedih tau.

Saya berkata kepada suami..

"Saya minta maaf salah dan silap saya. Halalkan makan dan minum saya. Jika umur saya tak panjang. Jagalah anak-anak dengan baik. Berilah pendidikan agama untuk anak-anak".

Memang sedih ooo nak habiskan ayat tu.

Jam 3.50 pagi...doktorpun datang..

Doktor suruh saya teran.

Masa tu, saya boleh pi tanya pulak.

"Dah boleh bersalin dah ka?" Hihi..mungkin sebab masa di hospital banyak terisi dengan mengaji. Jadi rasaya macam kejab saja.

Part ni memang nak promote juga Ubat Mudah Bersalin yang saya makan. Alhamdulillah, saya ikhtiar cara moden juga selain yakin dengan pertolongan dari Allah.

Doktor beritahu.."Dah buka 9 dah ni. Boleh dah.."

Ha..jenuhh..bila dengaq kata 9..dan boleh teran..tangan ni gagau cari tangan suami. Takutpun ada..hihi..

Duk terasa sakit anak nak keluaq satgi ni. Semua Ibu memang akan rasa kan. Kita berkorban nyawa untuk melahirkan satu nyawa lagi.

Alhamdulillah..kuasa Allah..mudah sangat bersalin hanya 20 minit.

Saya selamat melahirkan anak yang ke 6..perempuan..dan berat 3.25 kg.

Saat yang paling indah bilamana saya di beri peluang untuk menatap wajahnya yang belum di bersihkan..masih ada tali pusat.

"Assalamualaikum...anak Ibu..." Itulah ucapan pertama dari seorang Ibu untuk anak yang di beri nama Khaulah Binti Yusri.

(Khaulah adalah nama yang di beri oleh Tuan Guru Sheikh Muslim).
.
Part nak minta maaf dekat Suami ni. Memang perlu bagi Isteri yang nak bersalin. Agar urusan kelahiran anak di permudahkan oleh Allah.

Kisah seterusnya di post sebelah.

#KeluargaIbuJannah
#KeluargaAlHafiz

CORETAN IBU KHAULAH PART 1

Alhamdulillah, saat yang di nanti.

Saya sudahpun selamat bersalin jam 4.09 pagi pada 12 April 2017 (Selasa).

Saya mula sakit nak bersalin di saat berdiri untuk solat maghrib. Masa tu dah 5 minit sekali.

Jam 1.50 pagi baru kami tiba di hospital. Alhamdulillah, sepanjang menunggu...

Saya sempat membaca Surah Yassin yang saya ulang hampir atau lebih dari 10 kali, Surah Al-Mulk, 10 ayat awal dari Surah Al-Kahfi serta zikir-zikir.

Suami yang menemani sayapun mengaji juga di sebelah saya. Kiranya, kami berdua menghabiskan masa dengan mengaji.

Lagi sakit..lagilah saya baca. Sampaikan nurse yang check saya tanya.."Sekarang tengah sakit kan? Dua minit sekali." (berdasarkan alat yang di letakkan di atas perut saya).

Saya angguk saja. Memang sakit cuma mulut ni taat tak nak mengaduh.

Nurse tu geleng kepala. Dia kata..sakitpun boleh senyum. Sambil sesekali diapun turut berzikir.

Allah..indah sangat tu.
.

Siapa yang nak tahu kisah selanjutnya. Boleh baca di post seterusnya.

#KeluargaIbuJannah
#KeluargaAlhafiz

Wednesday, 5 April 2017

VASELINE

 
Vaseline untuk melembabkan bibir


Losyen Vaseline



Assalamualaikum & Selamat Malam.

Kali ni, saya nak share tentang produk Vaseline yakni produk yang paling saya suka. Saya guna produk Vaseline yang dalam botol kecil di dalam gambar di atas selama 20-21 tahun tau.

Sepatutnya Syarikat pengeluar produk Vaseline kena bagi hadiah dekat saya sebab jadi pengguna setia. Hihi..

Masa sekolah menengah dulu. Saya alami sakit di bibir mulut.

Mungkin punca dari cuaca panas, kurang minum air ataupun alahan.

Memang sakit sangat sampaikan jadi kepingan hitam di bibir mulut. Sampaikan kita nak senyum dan bercakap pun susah.

Bibir mulut akan cekang dan pecah. Lagi sakit.

Memang menangislah masa tu. Kena selalu spare tisu basah untuk tak nak bagi bibir kering.

Jadi, Ayah saya belikan Vaseline. Sapu di bibir mulut.

Alhamdulillah, dengan izin Allah makin sembuh.

Sejak dari tu sampailah dah kahwin dan ada anak. Saya still dengan Vaseline. Memang selalu ada stok.

Kalau anak sakit di bibir mulut saja..memang saya akan sapu...mulut pecah pun elok sapu. Saya memang akan bekalkan Vaseline untuk anak di asrama.

Yang gambar kedua di atas tu pula, Vaseline yang berbentuk losyen. Produk baru depa kot. Saya baru saja beli sejak mengandung anak ke 6 ni.

Atas perut saya jadi merah dan ada garisan yang berpunca dari stretch mark.

Stretch mark yang berpunca dari kandungan yang makin sarat ataupun perut kita makin cekang di sebabkan baby makin besar dalam perut. Ecehh...macam doktorlah pula cara explain ni.

Kalau saya silap..betulkan saya tau. Ni pun saya dapat maklumat melalui pembacaan dan perkongsian dari rakan-rakan.

Biasanya, orang sapu awal krim ataupun apa-apa losyen.

Tapi, silap saya sebab abaikan bab ni. Bila kandungan 8 bulan baru mula nak cari losyen yang sesuai.

Memang sakit sangat, rasa macam atas perut di hiris dengan pisau tau..sakitnya tu.

Sampaikan jadi merah. Lagi kita berjalan..lagi bergoyang perut kita..lagilah sakit.

Sampaikan ada kawan saya kata, sapu minyak zaiton. Tapi mungkin sebab dah makin teruk merah di atas perut saya. Jadi kuranglah berkesan. Jika dari awal sapu, memang ok.

Bila cuti saja sekolah seminggu. Saya balik ke rumah keluarga. Teruslah mengadu dekat Ayah & Mama saya. Kebetulan Ayah saya doktor. Ayahpun cakap sapu minyak zaiton. Memang bagus.

Tapi..sebab sakit sangat. Saya pujuklah nak ubat..tak mau minyak zaiton. Sebab nak baik cepat. Hihi..

Jadi, Ayah saya bagi ubat sapu. Seminggu juga saya memang rehat di kampung. Alhamdulillah, nampak merah makin kurang. Dah boleh berjalan tanpa rasa sakit dah. Cuma kesan merah tu masih ada sikit lagi. Tu pun makin pudar.

Masa saya ke Supermarket, saya ada tengok losyen Vaseline yang dalam botol hijau. Sebenarnya, ada banyak warna botol Vaseline ni. Tapi sebab saya tengok ada Aloevera. Tu yang saya terus beli.

Saya try sapu di atas perut, Alhamdulillah, kesan merah hilang terus dan dah tak sakit. Alhamdulillah, syukur sangat-sangat.

Jadi, setiap hari memang saya amalkan sapu losyen ni. Saya try sapu di kaki yang pecah. Alhamdulilllah, berkesan.

Kaki dan tangan pun dah tak kering tau. Jadi lembab. Saya ni memang ada masalah kulit kering.

Kiranya, sebotol Vaseline hijau tu sat saja nak habis. Sebab share dengan anak-anak. Lepas ni boleh beli lagi.

Baunya pun wangi dan tidak melekit bila kita sapu. Cepat menyerap pulak tu.

Saya rekemen siapa yang ada masalah stretch mark, kulit kering atau merekah boleh cuba Vaseline ni. Memang puas hati. Boleh beli di Farmasi ataupun Supermarket.

In Syaa Allah, saya akan jadi pengguna setia losyen Vaseline ni.






UBAT KUTU


Assalamualaikum & Selamat malam.

Dah masuk bulan Rejab. Tak beberapa bulan lagi dah nak masuk Ramadhan.

In Syaa Allah, jangkaan saya dah lepas pantang. Boleh puasa sama.

Cuma macam biasalah. Anak-anak tak cukup korum sepanjang bulan puasa. Memang susah untuk kami nak berkumpul untuk berbuka sekali.

Fathillah, biasanya sampai akhir Ramadhan..akan ada masjid masih jemput dia untuk jadi Imam Taraweh. Ammar pula tahun lepas jadi Imam di Tahfiz dia.

Baik, kali ni saya nak share cerita bab kutu.

Mudahan ada yang akan dapat manfaatnya.

Saya ada 2 orang anak perempuan. Yang memang berambut panjang lebih dari paras pinggang tau.

Dalam duk kita jaga kebersihan. Kadang terselit juga kutu ni.

Jangkit dari orang lainlah ni. Biasalah, masa saya kecil dulupun kena jugak.

Ada sekali tu, punyalah banyak sampai naik geli pula tengok di rambut anak.

Puas juga saya google tengok petua apa untuk buatkan kutu mati.

Saya dapat satu petua. Tumbuk bawang putih dan campur dengan minyak. Lumur di kepada.

Alhamdulillah, berkesan dengan izin Allah.

Tapi masalah lain pulak timbul. Macam mana nak bagi luruh dari rambut kutu dan telur tu. Jenuh berminggu nak perisi.

Jadi, saya pergi farmasi beli ubat kutu yang dalam gambar di atas. Alhamdulillah, berkesan.

Satu kepala yang penuh kutu dan telur memang luruh bila kita sikat guna sikat besi yang dapat sekali dengan ubat kutu tu. Harganya, saya tak ingatlah pula.

Ada banyak jenis ubat kutu. Sebelum beli yang macam dalam gambar di atas tu. Saya beli yang lain. Tapi kurang berkesan. Lagi satu, sikat yang di berikan tak rapat macam sikat yang dalam gambar di atas.

Kiranya, satu kepala anak yang penuh kutu dan telur..dalam 10 minit memang clear satu kepala.

Alhamdulillah..memang puas hati.

Sekarang ni, saya selalu standby di rumah ubat kutu ni. Anak perempuan yang duk asramapun saya pesan. Bila gatal saja kepala. Terus lumur ubat kutu tu.

Duk asrama...faham-faham sajalah. Mudah berjangkit.

Saya harap, perkongsian tentang ubat kutu ni dapatlah membantu Ibu-Ibu yang sedang mencari alternatif untuk hilangkan kutu dan telur di rambut anak-anak.

Susah hati kan..kalau tengok anak-anak asyik tergaru kepala.


Sunday, 19 March 2017

SABAR

Tajuk di atas adalah dari permintaan sahabat saya. Segan saya hendak menulis sebenarnya. Teringat zaman jahil saya.
Mudahan menjadi pedoman.
.
Sabar...
Bukan mudah untuk kita sabar.
Berat mata memandang..berat bahu memikul.
Kita hanya mampu di beri nasihat. Tetapi yang menanggungnya adalah diri sendiri.
.
Pada zaman jahil saya.
Setiap kali di uji. Saya mesti tertanya-tanya.
"Kenapalah aku selalu di uji. Aku bukan jahat. Aku rajin mengaji..solat sunat. Apa lagi kekurangan aku?".
Rupanya saya tertinggal sesuatu.
Mengenal Allah..
Bila saya belajar ilmu tauhid. Barulah saya sedar.
Allah amat sayangkan kita..teramat sayang..(Allah...ketika saya menulis ayat ini. Air mata mula bergenang).
Kita perlu tahu.
Mengapa kita di uji?
Dalam Al-Quran pun ada di tulis. Di mana Allah ada berkata;
"Mana mungkin kita akan masuk syurga. Jika kita tidak di uji seperti kaum terdahulu".
Sebaris ayat ini. Begitu menyedarkan saya.
Hidup di dunia. Usah dambakan kegembiraan.
Dengan merintis jalan kesabaran..menelan sejuta kepahitan apabila di uji.
Itulah jalan untuk ke Syurga.
Kerna kita redha di atas segala ujian dari Allah.
Ujian adalah mengikut kemampuan hambaNya. Allah tidak pernah menzalimi kita.
Sebaliknya..kita yang menzalimi diri kita sendiri.
Jika Allah berikan ujian sudah tentu kunci permasalahan hanya ada pada Allah.
Kenapa kita lupa untuk meminta pertolongan dariNya?
.
Bila tahu..apa maknanya ujian dan sabar dalam kehidupan.
Saya sentiasa menanti ujian dari Allah. Saya tahu..Allah sayangkan saya. Kerna itu, Allah berikan ujian.
Walaupun saya terpaksa menelan sejuta kepahitan atas nama kesabaran.
Beberapa hari lepas..
Saya menangis ketika berdoa.
Kenapa?
Kerna saya baru sedari. Sejak kebelakangan ini. Allah banyak berikan saya kegembiraan.
Saya takut Allah lupakan saya..tidak sayangkan saya..:-(
Jadi..saya merayu kepada Allah..supaya menyayangi saya.
Alhamdulillah...selepas beberapa hari. Saya di beri ujian demi ujian yang serentak.
Alhamdulillah. Doa saya di makbulkan Allah.
Allah masih sayangkan saya.
Dan...saya menerima ujian dari Allah dengan sabar, tenang dan redha.
Manisnya sabar, kan..!
.