Wednesday, 25 September 2019

BAKAR ROTI TANPA OVEN

Lepas ni, hat mana tak ada oven. Masih boleh bakar roti dan hasilnya, In Shaa Allah, selembut roti yang dibakar gunakan oven.

Resepi roti ni, saya gunakan resepi viral yang pernah di share sebelum ni. Kat bawah nanti, saya bagi link sekali lagi.

CARA BAKAR:
===========

1. Lepas doh di perap. Boleh masukkan dalam periuk yang size besar. Kalau tak ada periuk besar, ampa pi pinjam yang kak lang sebelah rumah punya.

2. Letakkan kaki tiga segi ni. Haish, saya tak reti nak sebut nama dia. Ampa tengok dalam gambar lah na.

3. Tudung tu saya rembat yang periuk lain punya. 😂 Bukannya apa, senang nak tengok roti masak dah ka. Tak payah nak angkat tudung periuk.

4. Letak roti atas kaki tiga segi tu. Tutup tudung periuk. Buka api perlahan. Saya guna api perlahan saja. Sampai siap masak. Sebab tak nak roti masak mengejut. Biar tekstur halus saja dalamnya.

5. 10 minit kemudian, roti dah mula naik tinggi. Teruskan bakar. Masa ni kan memang bau mengembuq roti. Sedap baunya. Teruskan bakar, sampailah ampa tengok roti tu dah perang.

6. Saya bakar dalam 25 minit. Kemudian tutup api. Baru angkat tudung periuk perlahan. Keluarkan roti dari loyang.

7. Kalau nak buat roti gula. Lepas keluarkan roti dari loyang. Masa tengah panas tu. Sapu marjerin dan tabur gula.

8. Alhamdulillah, roti yang lembut dan gebu. Jadi apa tunggu lagi. Dah siap buat roti tu. Pi la hantaq balik periuk tu dekat kak lang. Roti tu bagi la sikit habuan pinjam periuk. 😅

Link untuk ke resepi roti viral:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1014967308644894&id=100003949039799

Mudahan bermanfaat untuk semua. Dapat juga bagi yang tak ada oven. Boleh buat roti selembut ni, In Shaa Allah.

Letak kaki tiga ni dalam periuk. Tak perlu letak air dalam periuk ni.

Letak roti yang dah di perap

Tutup tudung. Boleh buka api dah masa ni. 

Proses memasak

Dah nak siap masak

Roti renggang dari loyang. Tandanya roti dah masak

Terus keluarkan dari loyang

Roti nak selpie sat 😝

Masa roti masih panas. Terus sapu marjerin dan tabur gula. 

Dah siap dibedah siasat. Kalau tarik bertali tu In Shaa Allah, lembut rotinya

SELAMAT MENCUBA



6 comments:

  1. Maaf nak tanya, periuk tu..mana mana periuk pun boleh ya? Maksud saya ketebalannya memandangkan kita nak bakar dia kosong je kan, tanpa air, cuma letak roti atas kaki tiga tu. Periuk tu tak akan hangit atau gelembung ya? Maaf sekali lagi sebab, tak pernah cuba. Tkasih atas pencerahan nanti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf Teh. Saya baru perasan komen ni. Baru nak reply. Saya guna periuk tebal. Api slow. Setakat ni tak hangit atau gelembung.

      Delete
  2. Takperlu, tutup dgn kain ke tudung periuk tu? Dia xakan berwap ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak tutup dengan kain. Mungkin sebab api slow jadi tak ada wap sangat.

      Delete
  3. Replies
    1. Klik link yang saya bagi di posting tu untuk resepi.

      Delete