Anak-anak lelaki saya selepas habis syahadah di tahfiz. Mereka akan masuk Pondok. Jadinya, masa ni lah mereka perlu belajar masak sendiri.
Jadinya, bermulalah episod Ibu aktifkan semula blog untuk masukkan resepi yang Ibu masak. Lepas ni, bolehlah anak-anak buat sebagai rujukan.
RESEPI KACANG BUNCIS GORENG
=============================
Untuk 3 orang makan
Bahan-bahan:
▪️ Kacang buncis (potong serong)
▪️ Pedal dan hati ayam (potong kecil. Boleh juga gantikan dengan ikan bilis atau udang)
▪️ 1-2 biji bawang merah
▪️ 3 ulas bawang putih
▪️ Sedikit bawang besar
▪️ 1 sudu kecil serbuk kunyit
▪️ Minyak
Cara-Cara:
1. Panaskan minyak. Masukkan bawang merah dan bawang putih yang ditumbuk. Jika nak hiriskan bawang tu pun boleh. Masak hingga sedikit garing dan naik bau.
2. Selepas itu, boleh masukkan pedal ayam dan hati ayam. Goreng hingga masak.
3. Masukkan kacang buncis. Kacau sebati.
4. Masukkan sedikit bawang besar.
5. Kacau sebati. Tunggu sekejab biarkan nampak layu sikit sayur. Terus tutup api.
6. Sedia untuk di hidangkan.
Siap untuk 3 orang makan. Untuk sekali makan saja ni.
Panaskan minyak. Masukkan bawang merah dan bawang putih yang ditumbuk. Jika nak hiriskan bawang tu pun boleh. Masak hingga naik bau.
Selepas itu, boleh masukkan pedal ayam dan hati ayam. Goreng hingga masak.
Masukkan kacang buncis.
Kacau sebati. Tunggu sekejab biarkan nampak layu sikit sayur. Terus tutup api.
Sedia untuk di hidangkan.
No comments:
Post a Comment