Assalamualaikum semua. Moga semua sahabat di kurniakan kesihatan yang baik oleh Allah swt.
Sebenarnya, hajat di hati nak buat masak lemak ayam. Dah siap semua bahan. Alaa..baru perasan kelapa parut dah habis. Nampak gayanya kena guna santan kotak lah.
Jom, kita tengok resepi masak lemak ayam menu untuk hari ini.
RESEPI MASAK LEMAK AYAM
=========================
Untuk 3 orang makan
Bahan-bahan:
6 ketul ayam
2 biji ubi kentang (di belah 4 setiap biji)
1-2 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/4 santan kotak
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil garam
1 biji tomato (belah 4)
1 helai daun kunyit (hiris)
Air secukupnya
Cara-Cara:
1. Rebus ubi kentang bersama air sampai empuk. Air tu terpulang nak letak banyak mana untuk kuah.
2. Kemudian, masukkan bawang merah dan bawang besar yang siap di tumbuk. Jika nak hiris pun tak pa bawang-bawang ni.
3. Terus masukkan ayam. Kemudian tunggu sampai masak dan mendidih.
4. Perlahankan api. Baru masukkan santan kotak. Saya letak suku kotak (1/4) atau satu senduk kecil. Sebab santan ni pekat.
5. Terus letak satu sudu kecil kunyit. Kalau nak nampak lagi kuning. Boleh tambah lagi.
6. Masukkan tomato dan garam.
7. Masukkan daun kunyit yang telah di hiris.
8. Perasakan dengan garam satu sudu kecil tu. Nanti rasalah. Kalau kurang masin boleh tambah lagi.
9. Barulah kita kacau sebati dan tunggu sampai mendidih sedikit. Part ni tak boleh lama sebab tak nak terlampau pecah minyak santan tu.
10. Siap di hidangkan.
Masak untuk 3 orang saja ni. Siap untuk tengahari dan makan malam.
Santan kotak jenama Kara yang saya suka beli. Memang likat.
Bawang besar dan bawang kecil. Saya tumbuk dalam lesung batu. Biasanya saya hiris saja. Entah tetiba saja rajin hari ni. 😅
Rebus ubi kentang bersama air sampai empuk. Air tu ikutlah nak kuah banyak mana.
Bila dah empuk. Masukkan bawang merah dan bawang besar yang siap di tumbuk.
Pastikan masa tumbuk tu, polis tak ada tau. Kang kena tangkap. 😆
Masukkan ayam. Tunggu hingga masak dan mendidih. Kemudian baru perlahankan api.
Baru masukkan santan kotak. Saya letak suku kotak atau satu senduk kecil. Sebab santan ni pekat. Saya letak sikit saja.
Jadi macam ni lepas masukkan santan.
Terus letak satu sudu kecil serbuk kunyit. Kalau nak nampak lagi kuning. Boleh tambah lagi.
Kunyit ni saya guna kunyit hidup yang saya tanam. Saya kikis dulu kulitnya. Kemudian potong nipis kunyit hidup tu. Kemudian saya jemur sampai kering. Baru saya kisar halus dengan pengisar kering. Kemudian tapis. Jadilah serbuk kunyit.
Kemudian, terus masukkan tomato.
Masukkan daun kunyit.
Masukkan garam.
Barulah kita kacau sebati dan tunggu sampai mendidih dan masak.
Dah mendidih masa ni. Boleh tutup api.
Part ni dah tak lama masaknya. Sebab ayam dan ubi dah masak awal lagi. Lepas siap letak garam tu, nampak mendidih sikit dah boleh tutup api.
Lagi satu, kita tak nak santan terlampau pecah minyak.
Sudah siap. Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment