Resepi di bawah tau. Macam biasa, tak ada sukatan detail. Al-maklumlah, ibu masak semua main campak campak saja. 😅
RESEPI KARI IKAN SARDIN
=======================
Bahan-bahan:
▪️ 1-2 biji bawang besar (hiris)
▪️ 3 ulas bawang putih (hiris)
▪️ 2 tin sardin (ambil ikan sahaja)
▪️ 3 biji ubi kentang (di belah)
▪️ Santan cair dan santan pekat.
(cara saya: saya kisar kelapa parut yang di campur air panas untuk dapatkan santan pekat dulu. Lepas kisar, baru perah guna penapis santan. Tunggu suam dulu lah masa nak perah tu. Kan panas. 😅 Cara ni boleh buatkan dapat santan yang lagi banyak. Kemudian, ketepikan santan pekat tu.
Kemudian, baru perah sekali lagi kelapa parut tadi dengan campur air biasa untuk dapatkan santan cair).
▪️ Sedikit minyak
▪️ 1 paket kecil rempah kari
▪️ Halba campur
▪️ Sedikit air asam jawa
▪️ Sedikit garam
▪️ Setangkai daun kari
▪️ Air
Cara-Cara:
1. Panaskan minyak. Kemudian, masukkan bawang merah dan bawang putih yang telah di hiris. Masak hingga sedikit perang dah naik bau.
2. Masukkan rempah kari yang di campur bersama air, daun kari dan halba campur. Tumis hingga naik minyak. Please ya! Biarkan rempah kari saja naik minyak. Bukan ibu ibu yang naik minyak tau. 😅
3. Setelah naik minyak. Masukkan santan cair dan air asam jawa.
4. Kemudian, masukkan ubi kentang dan masak hingga empuk.
5. Bila dah empuk kentang tu. Masukkan santan pekat. Kacau sebati.
5. Baru masukkan ikan sardin. Kacau sebati. Kemudian, biarkan mendidih.
6. Siap di hidangkan.
Saya guna serbuk kari ikan jenama Abang Syukor. Saya beli di shopee saja.
Untuk Sardin saya suka pakai jenama Pertima. Bersih sardin ni.
Tumis bawang merah dan bawang putih hingga perang dan naik bau.
Kemudian, masukkan rempah kari ikan yang sudah di campur halba campur, daun kari dan air.
Tumis hingga naik minyak.
Dah naik minyak.
Dah siap naik minyak tu. Masukkan santan cair. Kemudian, masukkan air asam jawa.
Masukkan ubi kentang dan masak hingga empuk.
Bila dah empuk ubi kentang. Masukkan santan pekat. Kacau sebati.
Baru masukkan ikan sardin. Ambil ikan saja tau. Kuahnya tak perlu campur.
Kacau sebati. Biarkan mendidih.
Kacau sebati. Biarkan mendidih.
Dah pun mendidih. Kejab saja nak masak sebab ikan ni dah sedia di masak dalam tin.
Siap di hidangkan.
Kari ikan sardin ni kegemaran arwah ayah mertua saya. Kalau masak ni bertambah tambah nasinya. Tetiba rindu pulak pada ayah mertua. Al-Fatihah buat ayah mertua kesayangan.
No comments:
Post a Comment