Wednesday 2 December 2015

BANANA BREAD WITH CHOCOLATE & CHEESE

 



BAHAN-BAHAN:

Tepung high protein- 500 gm

Gula- 100gm

Garam- 8 gm

Yis- 6 gm

Bread improver- 5 gm

Marjerin- 55 gm

Susu tepung-15 gm

Kuning telur- 1 bj

Pisang emas- 2 bj

Ais kiub- 100 gm

Air- 150 gm

BAHAN OLESAN:

Susu tepung 10 gm di campur dgn air suam 25gm.

CARA:

1) Masukkan tepung, gula, bread improver, susu tepung, marjerin, pisang emas, kuning telur, garam, yis, ais kiub & air.

2) Mix guna speed slow bagi sebati sahaja. Kemudian tukar kepda speed medium. Uli sampai doh berminyak, licin & jika di tarik tidak terkoyak. Saya uli 20 minit. Masa uli bergantung kpd jenis mixer. Saya guna yg Star Japan, 20 minit sahaja.

3) Sesudah itu, uli mengikut yg di sukai. Dalam gambar ni, saya guna loyang 6 inci, setiap doh 28 gm. Bun saya timbang 50 gm. Dalam cup panjang 45 gm.

4) Biarkan sampai naik. Selepas itu, sapu bahan olesan iaitu susu tepung & air suam tadi.

5) Paipkan chocolate filling & parut cheddar.

6) Masukkan ke dalam oven yg di panaskan dahulu. Menggunakan suhu 160'c api atas dan 164'c api bawah. Suhu bergantung kpd oven masing-masing.

SELAMAT MENCUBA!!

No comments:

Post a Comment