Thursday 3 December 2015

CHOCOLATE TOAST BREAD


Bahan-Bahan:

1000 gram Tepung High Protein

100 gram Gula

16 gram Garam

15 gram Yis

10 gram Bread Improver

30 gram Susu Tepung

110 gram Marjerin

200 gram Ais Kiub

400 gram Air

1 1/2 Sudu Besar Chocolate Emulco

40 gram Chocolate Chips

30 gram Kismis

Cara-Cara:

1) Masukkan bahan kering seperti garam, tepung high protein, gula, bread improver, susu tepung dan yis. Mix sebati dahulu 3 minit.

2) Masukkan bahan basah seperti marjerin, ais kiub, air dan chocolate emulco.

3) Mix sehingga 20 minit sahaja. Sebelum hampir 20 minit, masukkan chocolate chips dan kismis. Sebatikan saja untuk elakkan chocolate chips dan kismis hancur.

4) Setelah mix, keluarkan dari bowl dan bahagikan doh kepada 360 gram.

5) Canai seperti kita buat roti benggali/ loaf.

6) Letakkan doh ke dalam loyang 7x4x4.

7) Perap sehingga doh naik 3/4 sebelum melebihi paras akhir loyang.

8) Selepas doh naik. Spraykan air biasa ke atas roti. Untuk mengelakkan permukaan roti kering.

9) Masukkan ke dalam oven yang di panaskan terlebih dahulu. Suhu 180'c atas dan bawah atau mengikut tahap kepanasan suhu oven masing-masing. Untuk makluman, suhu mestilah tinggi. Bakar selama 30 minit atau sehingga masak.

* Oven tidak boleh buka selagi belum 30 minit. Jika sudah 30 minit baru boleh buka. Jika setelah 30 minit, roti tak masak..boleh pusing tray dan tambah lagi 15 minit sehingga roti nampak sedikit lekang dan garing.

10) Selepas siap di bakar, roti mestilah SEGERA di keluarkan roti
dari loyang. Jika tidak, roti akan mengecut, berbentuk pinggang ramping atau jatuh.

** Saya cadangkan rujuk post saya terdahulu berkaitan cara untuk handle doh aneka roti loaf atau seangkatan dengannya ya.

Semoga perkongsian ini bermanfaat untuk semua. Ilmu Allah ini eloklah kita kongsi bersama. Buatlah untuk jualan dan makan bersama keluarga tersayang. In Syaa Allah, memang sedap.

No comments:

Post a Comment