Thursday 17 November 2016

IKAN PEKASAM





Alhamdulillah, menjadi juga ikan pekasam ni. Terima kasih kepada semua kawan saya yang sudi ajar saya. Memang ranggup ikan ni bila di goreng.

Seperti yang di janjikan. Ini resepinya.
.
Bahan:

Ikan tawar

Garam

Beras yang di goreng perang dan di blander sederhana halus

Asam keping
.
Cara:

1) Ikan di siang dengan bersih.

2) Toskan ikan yang di basuh bersih.

3) Lumur ikan dengan garam. Sukatan garam 10% dari timbangan ikan.

4) Perap 3 hari ( saya perap dalam peti sejuk ).

5) Selepas melalui proses perapan, bolehlah di cuci sekali lagi dengan air dan toskan.

6) Kemudian bolehlah di lumurkan dengan beras goreng yang telah di blander.

7) Mulai susun ikan yang di lumurkan di dalam balang. Kemudian letak asam keping sebanyak 2 keping. Susun semula ikan di atas lapisan pertama tadi di ikuti dengan asam keping. Begitulah seterusnya sehingga habis. Baki beras yang ada boleh di taburkan di bahagian atas sekali.

8) Perap kali kedua selama 14 hari di luar (bukan di dalam peti sejuk).

9) Selepas matang. Bolehlah di goreng.

Selamat mencuba !

No comments:

Post a Comment