Resepi donut pandan ni hampir sama dengan Resepi Roti & Donut viral saya sebelum ini. Ramai yang selesa dengan resepi ni. Alhamdulillah, memang lembut sangat donut pandan wangi ni.
Ada gambar saya ambil dari resepi donut yang hari tu. Saya lupa sungguh nak ambil video cara goreng.
Saya bagi link ke video cara goreng donut biasa bahagian bawah sekali.
Tepung gandum- 500 gram
Gula kasar- 80 gram
Garam- 6 gram
Yis- 8 gram
Bread Improver- 5 gram (saya pakai Superbake)
Marjerin- 55 gram
Pewarna hijau- 1/2 sk
Perisa Pandan- 1/2 sk
Ais Kiub- 100 gram
Air biasa- 180 gram
[ Jika menggunakan BM ]
1) Timbang bahan B dan masukkan ke dalam bowl. Biarkan sekejab hingga ais tu hancur sikit.
2) Baru masukkan semua bahan A.
3) Jika BM Russell Taylor, set menu 11. Selama 30 minit. Jika BM tesco, set menu 8.
4) Selepas siap semua. Boleh mula keluarkan doh. Timbang, 40 gram.
[ Jika menggunakan mixer ]
1) Masukkan bahan A dahulu. Di ikuti bahan B.
2) Putar menggunakan mixer dengan menggunakan speed rendah dahulu sehingga sebati.
3) Kemudian boleh tukar ke speed medium. Putar sehingga doh elastik iaitu doh licin, berkilat dan tarik tidak putus.
[ Cara untuk membuat donut ]
1) Timbang doh 40 gram untuk membuat donut.
2) Bulatkan dan letak atas tray yang ditabur sedikit tepung, sapu minyak sikit atau boleh lapik dengan plastik agar donut tidak melekat di tray.
3) Perap 15 minit dulu. Baru canai atau tekan sikit dengan tangan. Buat lubang gunakan tudung botol.
4) Sambung perap selama 20 minit lagi.
5) Panaskan minyak dengan api sederhana. Angkat donut menggunakan sudip yang di celup minyak panas atau boleh gunakan spatula. Letak donut dalam kuali.
6) Ulangi step ni, sehingga donut penuh dalam kuali. Tidak perlu nak kalih donut. Jika donut dah masak atau berwarna perang. Barulah di kalih.
*Untuk mendapatkan ring di tengah, donut tidak boleh banyak kali di kalih. Cukuplah dua kali kalih saja.
*Jika banyak kali kalih, donut juga akan menyerap minyak.
7) Siap di goreng, toskan.
8) Salut dengan 2 jenis gula bila donut dah suam. Gula castor 100 gram + Gula icing 80 gram. Jika tidak ada, boleh blander gula kasar separuh halus.
No comments:
Post a Comment